Coaching en Therapie

Therapie

“We do not see things as they are, we see things as we are.”coaching-01

Aan de slag met waar je, steeds opnieuw, tegenaan loopt…

Je loopt steeds opnieuw tegen problemen aan waar jij geen grip op lijkt te hebben. Het voelt alsof het je overkomt, je krijgt er maar geen vinger achter. Je leert er mee leven, totdat het je genoeg is – je kunt niet meer ontkennen dat het je teveel last bezorgd. En met jou misschien mensen om je heen die erover klagen. Je hebt geen idee hoe je dit kunt veranderen, je weet vooral wat je achter je wilt laten.

Ooit leerde je hoe om te gaan met eisen en verwachtingen van de mensen om je heen. Op basis daarvan heb je gedrag en identiteit ontwikkeld. Het helpt om te snappen hoe en waarom die ‘overlevingskeuzes’ ontstonden, en hoe ze doorwerken in je verdere leven. Daarna kun je beter kiezen wat je wél wilt. Ben je er dan echt aan toe dit ten positieve te veranderen, dan wacht je een traject dat beslist niet eenvoudig is. Het is zoveel makkelijker te blijven doen wat je altijd al deed! Veranderen doet altijd ergens een beetje pijn.

…op weg naar bevrijding 

Met de goede begeleiding van Fenno ontdek je waar je vanaf wilt, waar dat gedrag ooit voor nodig was en wat je behoeftes nu zijn. Gaandeweg hervind je jouw autonomie, jouw grip, jouw eigenwaarde. Je ontdekt hoe jij jezelf zorg kunt geven, kunt helpen met waar je ten diepste behoefte aan hebt. Dat is een kwetsbaar proces van vallen en opstaan. We werken zorgvuldig op basis van bewustwording, herkenning en erkenning, in veilige beslotenheid en vertrouwelijkheid, op basis van de TA (transactionele analyse). Je mag in stapjes jezelf ontdekken, en experimenteren met manieren om je nieuwe zelf de ruimte te geven. Ook wanneer je daarvoor nieuwe keuzes moet maken, zodat je omgeving meer bij jou gaat passen. We gaan net zolang door tot het goed genoeg voelt om alleen verder te gaan.

 

Mogelijkheden
Voor Therapie is het belangrijk dat je ervoor open staat dat je zelf kunt veranderen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat jouw omgeving je probleem in stand houdt, is therapie (nu) niet het geschikte middel.

 • Vragen waar mensen mij voor benaderen zijn:
  • Ik ben verslaafd (drank, drugs, seks)
  • Ik moet van mezelf alles perfect doen (dwangmatig gedrag)
  • Het lukt me nooit een relatie vast te houden
  • Ik ben depressief

  • Ik ben bang (fobisch, panisch, getraumatiseerd)
   • Ik heb mijn partner geslagen
   • Ik heb geen leven meer (na mijn pensioen, nu de kinderen uit huis zijn, sinds ik studeer, sinds ik een vriend heb, ….)
   • Ik zit nu alweer overspannen thuis
  • Ik krijg vaak conflicten (thuis, werk)
  • Onze zoon/dochter is verslaafd, wij gaan eraan onderdoor

Kortom, problemen die structureel lijken te zijn. Problemen waarmee doorleven je echt te gronde gaat richten. Therapie kan je helpen zelf te veranderen, of ervoor kan zorgen dat je leven leefbaar wordt. Voor jou en voor de mensen die je lief zijn.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.


Aanbevelingen

   • Margriet van der Woerd

  Ik weet nu steeds vaker wat ik wil, alsof er een knop is omgezet. Ik heb geleerd mijzelf toe te staan keuzes te maken…wat een bevrijdend gevoel! Geen zijwieltjes nodig, ik blijk geen kleuterfietsje maar een damesfiets te zijn.

   

     • Gerda Lubbers
      In het proces met Fenno ben ik mezelf gaan accepteren en van mezelf gaan houden zoals ik ben.

   

    • Elif Ozturk-Yalcinkaya
     Door de gesprekken met Fenno krijg ik meer grip op wie ik ben en hoe ik werk. Het lijkt zo simpel! Maar dat is het niet. Zijn tips en tools gebruik ik en kan ik zelf weer doorgeven. Dat maakt me een completere professional.

   

     • Jessica Badloe
      Fenno is een fijne coach die mij steeds weer laat nadenken over de stappen die ik wil zetten in mijn leven. Het ontdekken van de diepere lagen geeft mij inzicht in wie ik ben en maakt me bewust van hoe ik verder wil ontwikkelen.

   

     • Ans Seip
      Fenno is doortastend en scherp en reikt je verdiepende inzichten aan om je eigen “struikelblokken” te kunnen doorzien en te kunnen voelen wie je echt wilt zijn als mens, zowel in je werk als privé.

   

     • Martijn Temmink, Zorgcoordinator geWOONzo.NU
      Fenno dringt door tot de kern. Hij legt het fundament waarop je leven is gebouwd bloot en helpt je om scheve stenen recht te leggen, zodat het huis (weer) stevig staat.

   

     • Nelleke Engels-Keegstra
      Fenno begeleidt zijn cliënten op een persoonlijke, aandachtige en afgestemde wijze. Dit werkt zo positief door, dat je gaat openstaan voor eigen ontwikkeling en veranderkracht.

   

     • Annet Elzinga
      Ik kan het iedereen aanraden om een keer met Fenno in gesprek te gaan. Hij dringt op een niet-dwingende, geïnteresseerde en aandachtige manier door tot je kern en geeft je handvatten om zelf aan de slag te gaan met datgene wat je wilt veranderen in je leven.

   

   


   

  ‘Autobiografie in vijf korte hoofdstukken’
  Portia Nelson (vertaling: FM)

  I

  Ik loop door de straat
  Er zit een diep gat in de stoep
  Ik val erin
  Ik ben verdwaald….Ik voel me hulpeloos
  Het is niet mijn fout
  Het duurt een eeuwigheid voor ik de weg naar buiten weet te vinden

  II

  Ik loop in dezelfde straat
  Er zit een diep gat in de stoep
  Ik doe net of ik het niet zie
  Ik val er toch in
  Ik kan niet geloven dat ik in dezelfde plek ben
  Maar: het is niet mijn fout
  Het duurt toch weer lang voor ik eruit ben

  III

  Ik loop weer in dezelfde straat
  Er zit een diep gat in de stoep
  Ik zie het gat
  Toch val ik er in …. het is een gewoonte
  Mijn ogen zijn open
  Ik weet waar ik ben
  Het is mijn fout
  Ik ga er onmiddellijk uit

  IV

  Ik loop in dezelfde straat
  Er zit een diep gat in de stoep
  Ik loop er omheen

  V

  Ik neem een andere straat