Therapie

Therapie

“We do not see things as they are, we see things as we are.”

Aan de slag met waar je – steeds opnieuw – tegenaan loopt…
Je loopt steeds opnieuw tegen problemen aan waar jij geen grip op lijkt te hebben. Het voelt alsof het je overkomt, je krijgt er maar geen vinger achter. Je leert er mee leven, totdat het genoeg is – je kunt niet meer ontkennen dat het je teveel last bezorgd. En met jou misschien mensen om je heen die erover klagen. Je hebt nog geen idee hoe je dit kunt veranderen, wel dat je er eindelijk vanaf wil en nieuwe mogelijkheden wilt verkennen.

Toen je klein was je goed in aanpassen. Aan de eisen en verwachtingen van de belangrijke mensen om je heen bijvoorbeeld. Op basis daarvan heb je jouw gedrag en identiteit ontwikkeld. Maar of het klopt met wat jij werkelijk wilt, met hoe jij echt wilt zijn? Vaak ontdek je dat het helemaal niet klopt. Dat is niet makkelijk om te ontdekken, want je levenskeuzes zijn erop gebaseerd. Het helpt om te snappen hoe en waarom die ‘overlevingskeuzes’ ontstonden, en hoe ze doorwerken in je verdere leven.

Daarna kun je beter kiezen wat je wél wilt. Ben je er dan echt aan toe dit te veranderen, dan is daar begeleiding bij mogelijk. Veranderen doet altijd ergens een beetje pijn. Fijn als er iemand is die weet wat er kan, die zich aansluit bij jou en jou door het proces heen helpt!

…op weg naar bevrijding 

Met goede begeleiding van Fenno Meijer Therapie ontdek je waar je vanaf wilt, waar dat gedrag ooit voor nodig was en wat je behoeftes nu zijn. Gaandeweg hervind je jouw autonomie, jouw grip, jouw eigenwaarde. Je ontdekt hoe jij jezelf zorg kunt geven, kunt helpen met waar je ten diepste behoefte aan hebt. Dat is een kwetsbaar proces van vallen en opstaan. We werken zorgvuldig op basis van bewustwording, herkenning en erkenning, in veilige beslotenheid en vertrouwelijkheid, op basis van de TA (transactionele analyse), en ACT (Acceptance and Commitment Therapy) om je te helpen je kennis om te zetten in ander gedrag. Je (her)ontdekt jezelf in stapjes, en experimenteert met manieren om je nieuwe zelf de ruimte te geven. Het kan prettig zijn om je naasten te betrekken bij dit proces, zodat zij het zelf snappen en kunnen bijdragen aan het positieve resultaat. Je staat er ook daarna niet alleen voor. We gaan net zolang door tot het goed genoeg voelt om alleen verder te gaan.

Mogelijkheden
Als je wilt dat je situatie verandert, moet je bereid zijn om zelf te veranderen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat jouw omgeving je probleem in stand houdt, is therapie (nu) niet het geschikte middel.

Vragen waar mensen mij voor benaderen zijn:

  • Ik ben verslaafd (drank, drugs, seks)
  • Ik moet van mezelf alles perfect doen (dwangmatig gedrag)
  • Het lukt me nooit een relatie vast te houden
  • Ik ben depressief
  • Ik ben bang (fobisch, panisch, getraumatiseerd)
  • Ik heb mijn partner geslagen
  • Ik heb geen leven meer (na mijn pensioen; nu de kinderen uit huis zijn; sinds ik studeer; sinds ik een vriend heb; ….)
  • Ik zit alweer overspannen thuis
  • Ik krijg vaak conflicten (thuis; werk)
  • Onze zoon/dochter is verslaafd, wij gaan eraan onderdoor

Kortom, problemen die structureel lijken te zijn. Problemen waarmee doorleven je echt te gronde gaat richten. Therapie kan je helpen zelf te veranderen, of ervoor kan zorgen dat je leven leefbaar wordt. Voor jou en voor de mensen die je lief zijn.

Neem contact op voor een kennismakingssessie. Deze is vrijblijvend – je zit nergens aan vast en kunt erna beslissen. Je betaalt het gebruikelijke gesprekstarief. Mensen geven vaak aan dat zij blij zijn dat er eindelijk ook een mannelijke therapeut was om te kiezen. En zijn blij met de aanpak van nuchter – en in contact.

Het volgende gedicht geeft goed weer hoe het proces van therapie verloopt:

‘Autobiografie in vijf korte hoofdstukken’
Portia Nelson (vertaling: FM)

I

Ik loop door de straat
Er zit een diep gat in de stoep
Ik val erin
Ik ben verdwaald….Ik voel me hulpeloos
Het is niet mijn fout
Het duurt een eeuwigheid voor ik de weg naar buiten weet te vinden

II

Ik loop in dezelfde straat
Er zit een diep gat in de stoep
Ik doe net of ik het niet zie
Ik val er toch in
Ik kan niet geloven dat ik in dezelfde plek ben
Maar: het is niet mijn fout
Het duurt toch weer lang voor ik eruit ben

III

Ik loop weer in dezelfde straat
Er zit een diep gat in de stoep
Ik zie het gat
Toch val ik er in …. het is een gewoonte
Mijn ogen zijn open
Ik weet waar ik ben
Het is mijn fout
Ik ga er onmiddellijk uit

IV

Ik loop in dezelfde straat
Er zit een diep gat in de stoep
Ik loop er omheen

V

Ik neem een andere straat