Het meehuil-effect en wat jij daaraan kunt doen
Aansporing tot het blijven uiten van je genuanceerde mening
Om te beginnen een oefening in eerlijkheid
Ongetwijfeld ken je internet, je leest immers deze blog. Reageer je weleens op een post van iemand? En komt het dan voor dat je feller bent dan wanneer je die persoon tegen zou komen ‘in real life’? Hoe zou dat komen denk je? Ken je mensen die op internet aanwezig zijn op hate-sites? Die racistische of haatdragende teksten plaatsen? Ken je ze persoonlijk en zijn ze in het dagelijks leven ook zo? Zo niet, waar zou dat door komen denk je? (En uhm, had je écht nooit iets lelijks gepost, zelf?).
De vraag en een stelling
Als je de uitzendingen van Peter R. De Vries kijkt (‘Internetpesters aangepakt’, te zien op RTL), waarin hij mensen confronteert met hun eigen teksten die zij anoniem op internet plaatsten, zie je eigenlijk vrijwel altijd hetzelfde beeld. Het zijn heel gewone mensen zoals jij en ik. Ze zijn geïnspireerd geraakt door anderen. Je zou het een ‘Wilders-effect’ kunnen noemen: als hij mensen weg mag zetten in de Tweede Kamer, is het kennelijk ‘gewoon’.
Het roept bij mij de vraag op hoe iemand tot zijn daden komt, en of er een glijdende schaal is van het uiten van een mening, naar haatdragend zijn, naar agressief? In de sociale psychologie zijn daar boeiende en spraakmakende onderzoeken naar gedaan. Ik neem je mee naar de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw.
Lees verder
Dagelijks worden we overspoeld door heftige persoonlijke meningen op sociale media, zelfs om zoiets onschuldigs als een kinderfeest. Racisme, haat en verbaal geweld lijken ‘gewoon’ geworden. Je afzijdig houden lijkt verstandig maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de massa spreekt, heeft jouw genuanceerde stem echter potentieel een enorme invloed. Lees hier hoe en waarom. In deze blogs vertel ik over mijn kennis en ervaring als coach en therapeut voor mensen en teams die zich willen ontwikkelen. |
‘In dit team ben ik mezelf niet’ – hoe help je jezelf en je team uit het moeras?
De Ego-toestand van Johan Cruijff
In deze serie ‘Transactionele Analyse in praktijk’ vertel ik je over onderdelen van de Transactionele Analyse en toepassingen ervan in coaching en therapie. Ego-toestanden vormen een mooie basis voor zelfkennis maar zijn bij eerste kennismaking vaak wat abstract. Toegepast op een iconisch figuur als Johan Cruijff krijgt de methode kleur. Hoe je overkomt ‘en un momento dado’ – op een gegeven moment. |

Teamontwikkeling: van inzicht naar autonomie
Introductie van een nieuwe ontwikkelingsmethode voor teams
Vaak gaat het mis in teams. Dan is de vorm een belemmering voor de groei, zonder dat iemand ziet dát het zo is, en waaróm het zo is. Echte zelfkennis is dan nodig, kennis die verder gaat dan een middagje workshoppen. Hier een eerste introductie van de effectieve werkwijze van Positief Verschil Teamontwikkeling om teams te versterken: teams met moeilijke cliënten, met heftige problematiek, en/of met veel verantwoordelijkheden.
De aanpak, een voorbeeld
Het team heeft te maken met flinke stress. De veranderingen in de zorg hebben veel verantwoordelijkheden met zich meegebracht, en omdat de organisatie relatief klein is maken de keuzes van de teamleden iedere dag het verschil uit tussen groei of verlies van het bedrijf, tussen tegenstand of medewerking, tussen lachende gezichten of boze – van cliënten, van mantelzorgers, en van collega’s.
Lees verder
